Financieel

Zo scoor je een betaalbaar zakelijk energiecontract

Geld besparen op je zakelijke energiecontract? Je bent een Nederlander of je bent het niet. Zonder dollen: niemand betaalt graag te veel voor zakelijke energie. De energierekening is iedere maand namelijk al hoog genoeg. Gelukkig is er een groot aantal tips dat je op kunt volgen om zo minder geld te hoeven betalen voor je maandelijkse energierekening. Van al die tips lees je in dit artikel de belangrijkste waarmee je vandaag nog kunt beginnen. Zeg maar vast vaarwel tegen te hoge energierekeningen!

Blijf nooit hangen bij een zakelijke energieleverancier

Wat je in ieder geval moet weten, is dat je nooit moet blijven hangen bij een zakelijke energieleverancier. Menig ondernemer doet dit wel; zij vergeten vaak om over te stappen wanneer dat mag of vinden het wel prima om bij de desbetreffende energieleverancier te blijven. Toch is dit het minst verstandige wat je kunt doen, omdat je op die manier altijd het meeste geld kwijt bent. Dat zit namelijk zo: zakelijke energiebedrijven stunten altijd met hun prijzen om zo nieuwe zakelijke klanten te trekken. Dat betekent dat je ergens anders sowieso een betere deal kunt scoren wanneer je huidige energiecontract bijna afloopt. Blijf je hangen dan betaal je in ieder geval te veel voor je zakelijke energie. Veel ondernemers weten dit niet waardoor ze jaren bij hetzelfde energiebedrijf blijven zitten. Dat is zonde van je geld; voor een goedkoper contract kun je beter actie ondernemen. Dit geldt zowel voor gebruikers van zakelijke energie zzp als voor grootzakelijke energie.

Begin met zakelijk energie vergelijken voor goede deal

Nu vraag je je misschien af waar je dan een energiecontract kunt scoren met een beter tarief. Heel simpel: begin met zakelijk energie vergelijken en er komt vanzelf een passend energiecontract met een scherp tarief voorbij. Gebruik hiervoor een zakelijke energievergelijker; dat is een online tool die voor jou op zoek gaat naar de beste match. Voordat je zo’n vergelijker kunt gebruiken, is het goed om te weten dat je de gegevens van je jaarlijkse energieverbruik moet weten. Die gegevens vind je op de jaarafrekening van je zakelijke energiecontract. In een zakelijke energievergelijker kun je daarnaast invullen of je voor groene of grijze stroom wilt gaan en of je nog andere wensen hebt. Op basis daarvan gaat de tool op zoek naar meerdere zakelijke energiecontracten waaruit jij uiteindelijk een keuze maakt. Omdat zo’n tool onafhankelijk is, krijg je altijd het meest complete aanbod te zien. Dat betekent dat je niet verder hoeft te zoeken voor een beter aanbod, want je ziet alles al.

Let op opzegtermijn en einddatum om kosten te sparen

Tot slot zijn er nog twee data waar je op moet letten om op die manier zo min mogelijk te betalen voor je zakelijke energiecontract: de opzegtermijn en de einddatum. Ieder energiebedrijf hanteert een opzegtermijn; een termijn waarin je je energiecontract mag opzeggen en waarin je mag overstappen. De één heeft een opzegtermijn van 30 dagen en de ander een termijn van drie maanden. Daarom is het verstandig om de termijn al in de gaten te houden vanaf het moment dat je je contract afneemt. Ben je te vroeg met het opzeggen van je energiecontract dan ontvang je een opzegboete. Dat is een bedrag dat je nog moet betalen voor de energie die nog ‘open’ staat. Je hebt immers een afspraak gemaakt met de energieleverancier en op basis van die afspraak heeft de leverancier energie ingekocht. Zorg er echter ook voor dat je niet te laat bent met overstappen omdat er ook een einddatum aanwezig is. Wanneer je niet overstapt voordat de einddatum verstreken is, wordt het energiecontract stilzwijgend verlengd. Ook dat kost je geld. Kortom: let op deze data en stap precies op tijd over zodat je nooit te veel betaalt voor je zakelijke energie.

Geef een reactie