Algemeen

Zo maak je een borrelplank extra speciaal

De verjaardag, de vrijdagmiddag of een avond met vrienden. Vaak is er altijd een borrelplank aanwezig. En die is natuurlijk bijna altijd ontzettend lekker maar gewoonte sluipt er vaak in en wanneer je weet wat je op de plank kan verwachten, is het ook steeds wat minder speciaal. Het toffe van zo’n plank is juist dat er allemaal verschillende soorten variaties zijn, dat je ermee kan doen wat je wilt en dus ook je vrienden kan verrassen wanneer ze denken dat ze weten wat ze kunnen verwachten. Dus hop! De keuken in!

Kies alternatieven

Je hoeft niet heel veel te veranderen aan de basis van de plank. Kaas en worst doet altijd goed op een plank, maar verander eens van de kazen die je normaal neerlegt. Er is zoveel te proeven, maak daar gebruik van. Zeker wat betreft kazen valt er echt veel te halen. Je kunt in plaats van naar de supermarkt naar de kaasboer gaan en schapenkaas kopen, of je kiest in plaats van reguliere kaas voor biologische kaas waarvan de smaak vaak wat voller is. Een pittige kaas ertussen is ook leuk voor de verandering. En voor de echte kaas liefhebbers kun je natuurlijk al helemaal uitpakken.

Het oog wilt ook wat

Een mooie plank is al een heel goed begin, maar je kunt heel goed spelen met de kleuren en met de compositie van de hapjes op de plank. Dat klinkt bijna alsof het over kunst gaat, maar zo kun je het eigenlijk ook wel benaderen! Door bijvoorbeeld de plank te versieren met eetbare bloemen, of door felle kleuren te verwerken op de plank door bijvoorbeeld paprika of tomaat.

Uitgebreide hapjes

Als je denkt: doe eens gek, dan werpt dat hoogstwaarschijnlijk zijn vruchten af. Een borrelplank kun je zover uitbreiden als dat je zelf wilt door bijvoorbeeld exclusievere hapjes voor te bereiden. En met exclusievere hapjes wordt meestal bedoeld: meer ingrediënten. Die variatie laten mensen echt verassen en meer een borrel ervaren in plaats van dat alles snel opgegeten wordt zonder er echt bij na te denken.

Wat past er bij de groep?

En als laatst is het belangrijk dat je rekening houdt met de groep en wat iedereen lekker vindt. Een simpel voorbeeld is dat je geen vlees neerlegt op een plank bij een groep met vrijwel alleen vegetariërs. Wanneer het vrienden betreft, weet je ongeveer wel wat mensen lekker vinden: maak hier gebruik van!

Geef een antwoord