Algemeen

Hierom is duurzame palmolie zo belangrijk!

De supermarken, de winkels over het algemeen eigenlijk: ze liggen vol met producten. We zijn immers onderdeel van een consumentenmaatschappij waarin we continu gestimuleerd worden om zoveel mogelijk te kopen. En niet alleen dat, er valt ook van alles te kiezen. In de supermarkt liggen steeds meer producten waarvan je waarschijnlijk tot voor kort nog nooit van had gehoord. Dat is aan de ene kant heel tof, het voelt alsof je nog meer vrijheid hebt in wat je wel of niet in huis haalt, maar aan de andere kant heeft het ook een aanslag op het milieu. Een voorbeeld hiervan heeft veel te maken met palmolie. Palmolie ziet in ontzettend veel producten, en hoe meer producten er gemaakt worden, hoe meer palmolie er geproduceerd moet worden. Daarom is het des te belangrijker dat de verwerking van palmolie milieuvriendelijker wordt en in deze blog wordt er kort verteld hoe dit zit, en waarom het zo belangrijk is.

Producten

Zoals net al genoemd, palmolie zit in vrijwel alle producten, daarom is de productie inmiddels gigantisch en nog moeilijk terug te draaien. Dat betekent niet dat het onomkeerbaar is, het betekent dat er creatiever gekeken moet worden naar de mogelijkheden. Duurzame palmolie is daar het resultaat van, de producten die duurzame palm olie bevatten, zijn duurzamer door de manier waarop de palmolie geproduceerd is waar er op is gelet. Hoe meer duurzame palmolie, hoe minder schadelijke producten.

Milieu

Uiteindelijk is een deel daarvan bedoeld voor het redden van het milieu. Het ding is, palm olie zelf is niet schadelijk maar het verwerken ervan wel. Er wordt veel regenwoud gekapt en deze stukken grond zijn van enorm belang in ons klimaat. Dat groen hebben we nodig op lange termijn. Bij duurzame palmolie gaat het meer over het gebruik maken van de grond die er al is, dan het uitbreiden van die stukken grond. Dus hoe kun je zo duurzaam mogelijk produceren op dezelfde stukken grond. De chemicaliën die worden gebruikt bij de goedkope en schadelijke productie, maakt de grond namelijk kapot waardoor het niet meer mogelijk is om er iets op te laten groeien. Als hierin geïnvesteerd wordt, kan de grond beter gebruikt worden.

Mensenrechten

En natuurlijk zijn mensenrechten nog belangrijker, het investeren in lokale boeren in ontzettend belangrijk. Met lage lonen is de kans aanwezig dat grote bedrijven stukken grond opslokken waar lokale boeren aan ten onder gaan, terwijl dat juist de plekken zijn waar geïnvesteerd kan worden in sustainable palm oil.

Geef een reactie