Werk

Grote distributiecentra

Ons koopgedrag verplaatst zich steeds meer van fysiek naar online. Tot een aantal jaren geleden liepen we nog met z’n allen door drukke winkelstraten om onze inkopen te doen. Tijdens de pandemie is daar definitief een grote verandering in ontstaan die naar verwachting ook zal blijven. Onze boodschappen lieten we tijdens de pandemie massaal thuisbezorgen en de supermarkten hadden de grootste moeite om aan de vraag te kunnen voldoen. Aan de randen van de steden, goed bereikbaar vanaf de snelwegen zien we steeds meer nieuwe en grotere distributiecentra verrijzen. De vraag is nog steeds enorm en vanuit deze centra kunnen de winkels en klanten snel bediend worden. Ook andere spullen zijn we steeds meer online gaan bestellen. Zowel kleding als huishoudelijke apparaten worden massaal besteld. Ook de distributeurs van deze spullen breiden steeds meer uit naar grotere locaties om aan de vraag te kunnen blijven voldoen.

Opslag in het magazijn

Het is een enorme logistieke operatie om alle bestellingen snel en volledig bij de juiste ontvanger te krijgen. De inrichting van het magazijn is van groot belang om dit alles optimaal te laten functioneren. Bij het inrichten van je magazijn is het handig om vast te rekenen met eventuele toekomstige groei. Veiligheid is ook een belangrijke factor. Zorg dat het magazijn overzichtelijk is zodat de order pickers veilig hun werk kunnen doen. Heb je te maken met opslag van chemische goederen of andere vloeistoffen dan is het gebruik van lekbakken noodzakelijk.  Hierdoor kunnen eventuele schadelijke stoffen niet in het milieu terecht komen. Ook het indelen van de gangen tussen de stellingen verdient de aandacht. Smalle overzichtelijke gangen hebben de voorkeur. Zorg er ook voor dat er meer gangen zijn dan dat er trucks rondrijden dan kunnen er niet zo snel opstoppingen ontstaan. In veel magazijnen wordt een stapelaar gebruikt zodat de werkzaamheden makkelijk kunnen worden uitgevoerd. Als je met dit soort zaken vooraf rekening houdt dan zal je sneller een soepel draaiende logistiek hebben.

De toekomst van het online shoppen

De verwachting is dat het online shoppen definitief is doorgebroken bij een groter publiek dan voor de pandemie. Veel mensen ervaren het gemak ervan en het online assortiment is vaak ook uitgebreider dan in de meeste winkels. De aanbieders zullen op deze ontwikkeling moeten blijven inspelen om snel en goed te kunnen blijven leveren. Want dat is wel een vereiste, klanten verwachten hun online bestelling op het afgesproken moment anders zouden ze ook zomaar weer af kunnen haken.

Geef een reactie