Algemeen

De juiste elektrische fiets kies je zo

Hoe de elektrische fiets een aantal jaar geleden een echte no-go was, is deze tegenwoordig bijna niet meer uit ons straatbeeld te denken. Hoewel de meeste Nederlanders nog op hun vertrouwde fiets van een aantal jaar geleden door weer en wind rijden, wordt de elektrische fiets steeds populairder. Niet alleen biedt deze fiets de perfecte uitkomst voor ouderen die de kracht niet meer hebben om een op een gewone fiets te rijden, maar juist de opkomst onder jongeren en jongvolwassenen is groot. Als je overweegt om ook over te stappen op de elektrische fiets, kun je nog wel eens verdwalen door alle informatie en soorten fietsen die er worden aangeboden. Herken jij je hierin? Dan biedt deze blog je meer duidelijkheid.

 

De voor- en nadelen

Net als ieder ander product heeft een elektrische fiets zo zijn voor- en nadelen. Het grootste voordeel zit ‘m natuurlijk in de lichte en comfortabele manier van fietsen dankzij de elektrische ondersteuning. Ook met tegenwind of bergop blijf je comfortabel fietsen. Daarnaast kun je gemakkelijker grote afstanden afleggen en ben je ook een stuk sneller dan op een gewone fiets. Zo kun je nog een extra keertje snoozen voordat je naar je werk moet. Ook verminder je de uitstoot door voor de fiets te kiezen in plaats van de auto of scooter. Het grootste nadeel is daarentegen de aanschafprijs. Deze is relatief hoog en ligt al snel tussen de 1.000 en 3.000 euro. Ook kan de capaciteit van de accu te krap zijn, vooral als deze na verloop van tijd slechter wordt. Is de accu leeg, dan fiets je juist weer een stuk zwaarder dan op een gewone fiets. Ook is een elektrische fiets een stuk zwaarder, maar beschikken de meeste over een loop- en duwassistentie waardoor je er toch makkelijk mee kunt lopen. Wil je de fiets meenemen op de auto met behulp van een fietsdrager, dan dien je extra rekening te houden met het gewicht.

 

Het juiste type

Het is natuurlijk van belang dat je het juiste type kiest. Bepaal daarom waar je de fiets voornamelijk voor gaat gebruiken. Zijn dit dagelijkse korte of lange ritten of gebruik je de fiets juist vooral recreatief voor lange afstanden? Fiets je voornamelijk in een standsomgeving of juist een vlak of heuvelachtig gebied? En daarnaast, hoe lang wil je kunnen fietsen voordat je de fiets opnieuw moet opladen? Dit alles heeft invloed op de locatie van de motor van de fiets. De fiets met voorwielmotor is vooral geschikt voor een vlak landschap en korte afstanden, de middenmotor voor heuvelachtig landschap en lange afstanden en tot slot de achterwielmotor voor heuvelachtig landschap en lange afstanden. Ook zit er verschil tussen de elektrische fiets dames en de exemplaren voor heren.

Geef een reactie